Deze website is niet goed met deze oude versie van Internet Explorer te bekijken. We raden u aan om naar de nieuwste versie van Internet Explorer te upgraden of gebruik te maken van Google Chrome of Firefox.
Logo basisschool De Boemerang
Ontdek je selfie op de Boemerang!

Mediatoren

Wat is een leerlingmediator? 

Een onderdeel van 'De Vreedzame School' is leerlingmediatie. Ook in de Vreedzame Wijken in Utrecht wordt mediatie toegepast. Mediatie of leerlingmediatie wil zeggen dat iemand van de eigen school, uit de eigen klas of uit de eigen wijk bemiddelt bij conflicten. Voordat leerlingen mediator kunnen worden, moeten deze leerlingen eerst een opleiding volgen.

 

 

 

In de methode van 'De Vreedzame School' staat hierover:

 

'Mediatie bestaat in Amerika al lang als een professie en is de laatste decennia ook in Nederland in opmars.

'Peer mediation' is een vorm van mediatie waarin de bemiddeling niet door professionele krachten wordt gedaan, maar door mensen uit de eigen groep. Bij 'peer mediation' op scholen bemiddelen leerlingen bij elkaars conflicten. Het is een van de meest concrete uitwerkingen van het principe dat kinderen zelf verantwoordelijkheid hebben voor het klimaat op school.'

 

 

Hoe kun je mediator worden? 

Op de Boemerang komen leerlingen uit de groepen 6,7 en 8 in aanmerking om mediator te worden. Voorwaarde hiervoor is dat zij zelf 'Vreedzaam gedrag' vertonen, en dat de keuze voor deze leerlingen ook gedragen wordt door de rest van de school. Zowel de leerkrachten als de andere leerlingen op school moeten er vertrouwen in hebben dat de gekozen leerlingen de juiste keuze zijn voor de rol van mediator.

 

Hoe lang ben je mediator? 

Als een leerling uit groep 6 de opleiding voor leerlingmediator heeft afgerond, zal hij/zij onderbegeleiding van een leerkracht 'stage' gaan lopen bij de leerlingen die al mediator zijn (leerlingen uit groep 7 en 8).

Een leerling is in principe dus voor 3 jaar mediator. Het kan zijn dat een leerling stopt met mediatie, omdat hij/zij niet meer gemotiveerd is, of de rol niet op de gewenste manier vervuld.

 

Hoe werkt dit in de praktijk? 

Elke dag staan er twee leerlingen ingeroosterd als mediator (de 'mediatoren van de dag'). Die twee leerlingen zijn dan de hele dag beschikbaar voor het helpen oplossen van conflicten.

Hiervoor is een speciaal stappenplan opgesteld. Als het conflict is opgelost, wordt dit genoteerd en hiervan wordt verslag gedaan aan de groepsleerkracht. Als het conflict te lastig is om op te lossen voor leerlingen halen zij een leerkracht erbij.  

 

 

Toelichting op de cookies 

Gerealiseerd door het OS-Scholenpakket/Oscreative - Helder voor iedereen